Wat is een blockchain en wat zijn de mogelijkheden?

We staan aan de vooravond van ongekende mogelijkheden voor veel veiligere, transparante en snellere vormen van dienstverlening.

Finance & Technology (fintech) afdelingen bij banken en financiële instellingen bereiden zich er al enige jaren op voor. De technologie pakt het ook steeds groter aan. KPN ziet een grote rol weggelegd voor gesloten blockchains. Microsoft Azure, het cloudplatform van Microsoft, is al uitgebreid met BAAS, Blockchain as a Service. En ook Amazon is bezig met een Managed Blockchain propositie.

Wat is een blockchain?

Steeds meer bedrijven, industrieën en openbare organisaties maken gebruik van blockchains om vrijwel direct transacties te maken en verifiëren, en zo bedrijfsprocessen te stroomlijnen, geld te besparen en het risico van fraude te beperken. In wezen is een blockchain een gegevensstructuur voor het maken van een grootboek voor digitale transacties die niet in het bezit is van één provider, maar wordt gedeeld in een gedistribueerd netwerk van computers, een ‘distributed ledger‘.

Het resultaat is een meer open, transparant en openbaar te verifiëren systeem dat zal leiden tot een fundamentele verandering in de wijze waarop we denken over het uitwisselen van waarde en assets, het afdwingen van contracten en het delen van gegevens tussen verschillende industrieën. Het aantal toepassingen waarvoor blockchains worden gebruikt, is bijna oneindig, variërend van leningen, obligaties en betalingen tot meer efficiënte supply chains en zelfs identiteitsbeheer en -verificatie.

Praktische toepassing op festivals

Een mooie praktische toepassing van identity management met blockchain vinden we op festivals. De organisatie Innofest, mede mogelijk gemaakt met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, zet festivals in als living labs voor innovatie. Een uniek nieuw ticketsysteem is in 2017 ontworpen en getest in de praktijk. De doodsteek voor de zwarte markt die graag handelt in valse toegangsbewijzen en woekerprijzen via doorverkopen van tickets. Bekijk het korte heldere filmpje hierover op hun eigen site: innofest.

Meer weten?